OBUOLIADIENIS
Rugsėjo-spalio mėnesiais darželyje buvo vykdomos edukacinės „Obuoliadienio“ veiklos. Įsimintiniausia veikla, kai ugdytiniai kartu su mokytojomis įsitraukė į bendrą obuolių pyrago kepimo procesą. Kartu pjaustė obuolius, svėrė reikalingus produktus, maišė tešlą ir kt. Vėliau, vakarienės metu, ragavo savo paruošto ir iškepto pyrago gabalėlius kartu su arbata. Grupėse vyravo tyla, ramybė, džiugesys bei „kavinės“ atmosfera. Tiek ugdytiniai, tiek mokytojos organizatorėms suteikė grįžtamąjį ryšį, jog pyrago gaminimas labai patiko ir buvo įdomi, nauja patirtis darželio aplinkoje. Pyragus padėjo iškepti lopšelio-darželio šauniosios virėjos.
„Obuoliadienį“ kartu su ugdytiniais minėjome ir kitais būdais. Spalio mėnesį psichologė Aušrinė vaikams vedė dėmesingo arba sąmoningo valgymo (angl. mindful eating) užsiėmimus multi-sensoriniame kambaryje. Jų metu vaikai turėjo galimybę akimirkai stabtelėti bei, naudojant penkis pagrindinius pojūčius, lėtai valgyti obuolio gabalėlį. Užsiėmimo metu ugdytiniai stebėjo obuolio gabalėlio paviršių, formą, spalvą, kvapą bei skonį. Stengėsi išgirsti, kokį garsą skleidžia dantukai kramtydami obuolį. Šiuo užsiėmimu buvo skatinama sutelkti ir išlaikyti dėmesį, ugdoma kantrybė, sąmoningumas. Svarbu paminėti, jog reguliariai praktikuojant dėmesingą valgymą, šis procesas tampa daug malonesnis, greičiau pajaučiamas sotumo jausmas, mažėja persivalgymo rizika, o tai savo ruožtu turi įtakos ir kūno svoriui. Užsiėmime dalyvavusių vaikų teigimu, tokiu būdu obuolį valgyti buvo skaniau nei įprastai.
Minint „Obuoliadienį“ lopšelyje-darželyje, vaikų pažinimo ir sveikos gyvensenos kompetencijoms ugdyti, buvo pasodinta 10 vaismedžių ir vaiskrūmių, iš kurių keturios yra obelys. Tikimės, jog kitų metų obuolių pyragui turėsime savo užaugintų obuolių.
Psichologė Aušrinė Diksaitė
Visuomenės sveikatos specialistė Evelina Jasevičiūtė